donderdag 17 januari 2019

Jackie Coogan

Jackie Coogan (1914-1984) was een wereldberoemde kindster en stond zeer bekend om zijn pagekapsel, wijde kleren en pet. In de jaren 20 van de vorige eeuw was hij zeer geliefd bij het publiek. De ouderen kunnen de ontroerende en hilarische momenten van een aantal films, waarin Jackie Coogan speelde, zich herinneren. 

Jackie Coogan

Op 26 October 1914 werd Jackie Coogan geboren als John Leslie Coogan Jr. in Los Angeles, Californië. Zijn vader John Henry Coogan werkte in een apotheek en later als acteur en danser in vaudeville. Reeds op 'n zeer jonge leeftijd maakte Jackie al debuut in zowel vaudeville als film. Charlie Chaplin was reeds lang bezig met het plannen van een zeer ambitieus filmproject, genaamd 'The Kid', maar moest zijn film telkens uitstellen, omdat hij nog steeds geen geschikte kindacteur kon vinden. Op 'n dag ontdekte Charlie Chaplin Jackie Coogan op het podium in het Orpheum Theatre in Los Angeles. Hij was onder de indruk van de natuurtalenten van de kleine Jackie en wist meteen dat hij een perfecte kind voor zijn film had gevonden. Jackie was een uitstekende imitator en beschikte over capaciteiten. Om te testen gaf Charlie hem een kleine rol in 'A Day's Pleasure'  (1919). Daarna begon Chaplin met het filmen van 'The Kid' (1921), een gedenkwaardig en klassiek film, waarin een zwerver een vondeling vond en besloot voor hem te zorgen. De stomme film combineerde zowel drama als humor en was een groot succes voor Charlie Chaplin en Jackie Coogan. Na het succes van de film 'The Kid' ging Jackie als kindster verder met het spelen in een aantal populaire films als 'Oliver Twist' (1922) en 'Long Live The King' (1923). Ook speelde zijn broertje Robert Coogan in een van zijn films.

Filmposter 'The Kid' (1921)

Charlie Chaplin (links) en Jackie Coogan
(rechts) in 'The Kid'


Filmposter 'Oliver Twist'

Een scene uit de film 'Oliver Twist' (1922)

Op het hoogtepunt van zijn roem was hij een van de meest betaalde artiesten in Hollywood. Pindakaas, fluitjes, poppen, platen en beeldjes waren onder het coogan-thema te koop. Jackie Coogan was het handelsmerk. Maar toen Jackie 13 jaar oud was, begon zijn carriére af te brokkelen en zijn persoonlijke leven nam een wending toen zijn ouders waren gescheiden. Jackie's moeder, Lillian Rita Coogan, hertrouwde Arthur Bernstein, een financieel adviseur, die manager van Jackie werd. Ook vond een tragedie in het leven van Jackie plaats; Zijn vader kwam tijdens een zware auto-ongeluk in het oosten van San Diego County om. En Jackie die ook in de auto van zijn vader zat, was als de enige overlevende gewond geraakt.

Cover Movie Melody Magazine Juli 1921

Cover Photoplay November 1924

Cover Motion Picture Januari 1929

Ansichtkaart

Papieren poppen met de beeltenis
van Jackie Coogan

 Briefkaart

Briefkaart


The Daily Mirror, 6 mei 1935;
Het dodelijke auto-ongeluk
In zijn carriére als kindster had Jackie Coogan naar schatting 4 miljoen dollar verdiend. Toen hij 21 jaar oud was en meerderjarig werd, geloofde men aanvankelijk dat zijn vermogen goed intact was. Zijn fortuin werd beheerd door zijn vader die zes maanden eerder tijdens het auto-ongeluk stierf. Jackie ontdekte echter dat zijn hele vermogen opgemaakt werd door zijn moeder en stiefvader Arthur Bernstein. Al deze fortuin werd uitgegeven aan dure bontjassen, diamanten, sieraden en auto's. Jackie klaagde zijn moeder en stiefvader in 1935 aan voor de verspilling van zijn filmopbrengsten. Van de 4 miljoen dollar kreeg hij uiteindelijk slechts 126.000 dollar. Toen Jackie in grote moeilijkheden verkeerde, vroeg hij Charlie Chaplin om hulp. Chaplin reikte zonder enige aarzeling duizend dollar aan Jackie. Toen het publiek van het schandaal rond het vermogen van Jackie Coogan hoorde, ontbrandde de juridische strijd en de Californische wetgeving werd onder de druk van de publieke opinie aangepast waardoor de California Child Actor's Bill, beter bekend als de Coogan Act, ontstond. Hierin werd vastgelegd dat zowel ouders als werkgevers 15% van de inkomsten van kindacteurs in een vertrouwensrelatie moesten apart zetten en de opleiding, werkuren en vrije tijd van de acteur specificeerden, zoals de wet voorschreef.  




Na de Japanse aanval op Pearl Harbor tijdens de Tweede Wereldoorlog meldde Jackie Coogan zich vrijwillig aan bij de Amerikaanse luchtmacht Army Air Forces en nam actief deel aan Birma-Campagne. Hij was een ervaren vliegenier. Na de oorlog ging hij weer acteren en speelde voornamelijk personage-rollen op televisie. Zijn succes keerde terug toen hij als oom Fester in de bekende TV-serie 'The Addams Family' (1964-1966) speelde. In zijn privé-leven was hij vier keer getrouwd. Hij had vier kinderen. Zijn kleinzoon Keith Coogan (1970-) begon ook als kindster te acteren. Op 1 maart 1984 stierf Jackie Coogan aan hartstilstand. Eerder had hij verschillende beroertes gehad.

Jackie Coogan

Jackie Coogan onder de camera tijdens de opname
van de film 'Oliver Twist'

Jackie (links) en zijn broer Robert (rechts)

Robert Coogan

Filmografie:

A Day's Pleasure (1919)
The Kid (1921)
Oliver Twist (1922)
Trouble (1922)
Long Live The King (1923)
Little Robinson Crusoe (1924)
The Rag Man (1925)
Tom Sawyer (1930)
Skippy (1931)


Long live the king
 
The Rag Man


Filmposter 'Tom Sawyer'

Geen opmerkingen: