maandag 20 april 2020

Thunderbirds Extra deel 1

Ouderen die als kinderen in de jaren zestig van de vorige eeuw waren opgegroeid, kunnen zich de razend populaire TV-serie 'Thunderbirds' nog steeds herinneren. Thunderbirds is een Britse science-fiction TV-serie, gemaakt door Gerry en Sylvia Anderson en gefilmd door hun eigen productiebedrijf AP Films. Het werd geproduceerd tussen 1964 en 1966 met behulp van een vorm van elektronische poppenspel, genaamd "supermarionetten", in combinatie met schaalmodellen van speciale effecten. Het unieke was dat er gebruik werd gemaakt van mechaniek. De techniek was zo verfijnder dat de poppen er minder houterig uitzagen en bijna realistisch werden. De poppen werden niet alleen met touwtjes bewogen, maar hadden ook mechaniek in hun hoofd die de ogen, de mond en het hele gezicht zo perfect lieten meebewegen met de gesproken tekst. Gerry Anderson, de bedenker van Thunderbirds, noemde de nieuwe techniek 'supermarionation.'  De marionettentechniek, de aankleding van de decors, de bijna levensechte poppen en speciale  effecten maakten de TV-serie 'Thunderbirds' zo succesvol en zorgden er ook voor dat de serie zowel kinderen als hun ouders aansprak. Het verwierf ook een cultstatus, die niet alleen in de jaren zestig maar ook in de jaren negentig het ongekende hoogtepunt bereikte. Er werden in totaal 32 afleveringen van 50 minuten gemaakt. De serie debuteerde voor het eerst op 30 september 1965 op de Britse televisie en was zo razend populair geworden dat het ook in veel landen werd uitgezonden. 'Thunderbirds' heeft als de meest populaire, commerciële en succesvolle TV-serie veel lof geoogst voor de speciale effecten en verfijnde poppentechniek en muziekscore. Meest bekend is de titelsequentie, die begint met een vaak geciteerde aftelling:"5, 4, 3, 2, 1, Thunderbirds are go!" De serie werd gevolgd door twee lange speelfilms, 'Thunderbirds Are Go' en 'Thunderbird 6', die respectievelijk in 1966 en 1968 werden uitgebracht.

Filmposter 'Thunderbirds Are Go'
(1966)

De serie 'Thunderbirds' speelt zich af tussen 2065 en 2067 en draait om International Rescue (IR), een geheime organisatie, die is opgericht om mensenlevens met behulp van technologisch geavanceerde land-, zee-, lucht- en ruimtevaartuigen te redden. De vaartuigen worden aangevoerd door een vloot van vijf voertuigen, genaamd de Thunderbirds, en gelanceerd vanaf de geheime basis van IR in de Stille Oceaan. De Thunderbird-vaartuigen worden alleen ingezet wanneer conventionele reddingsmethoden niet effectief blijken te zijn. De bekendste voertuig is Thunderbird 2, een groen supersonisch vliegdekschip dat reddingsvoertuigen en uitrusting vervoert. Thunderbird 4 is een gele minionderzeeër dat vanuit Thunderbird 2 gelanceerd werd. De hoofdrolspelers van de serie zijn Amerikaanse ex-astronaut Jeff Tracy die de International Rescue heeft opgericht, en zijn volwassen zoons, die de Thunderbird-machines besturen. De familie Tracy woont samen met Jeff's moeder, wetenschapper en ingenieur Brains, onderhoudsmonteur Tin-Tin Kyrano en haar vader, de Maleisische butler Kyrano, in een villa op Tracy Island, een geheime basis in de Stille Zuidzee. De geheime basis is zo afgelegen dat de IR veilig is voor spionnen en criminelen die de geheimen van de Thunderbird-machines willen ontfutselen. De locatie van de basis en de Thunderbird-machines zijn zo geheim bewaakt dat er voor Jeff Tracy die de leiding heeft over de reddingsoperaties, een reden is om undercoveragenten lady Penelope Creighton en haar butler en chauffeur Aloysius Parker in te zetten. Want de meedogenloze en gevaarlijkste aartsvijand van de IR, genaamd The Hood, die de halfbroer van de kok Kyrano is, wil dolgraag de geheimen van de Thunderbirds door middel van sabotages en aanslagen buitmaken en zichzelf rijk te maken door hun geheimen te verkopen aan de hoogste bieder. Meestal veroorzaakt hij met boosaardige opzet natuurrampen om de Thunderbirds uit de tent te lokken, in de hoop hun geavanceerde vaartuigen te fotograferen hetgeen zijn pogingen uiteraard mislukt zijn.

Thunderbird 2

Het succes van Thunderbirds heeft ertoe geleid tot merchandise dat er speelgoedmodellen en poppen voor kinderen werden gemaakt. Er waren ook stripalbums uitgegeven. In 1966 verscheen er een Nederlandstalig stripalbum, genaamd 'Thunderbird Extra.'  Hier is het onderstaande stripalbum dat echte fans en liefhebbers van Thunderbirds ervan zullen genieten.      



































Geen opmerkingen: