Asterix en zijn onafscheidelijke vriend Obelix |
Oorspronkelijk werd Asterix als een enorme en sterke Gallische krijger door Uderzo geschetst. Maar Goscinny had een ander beeld in zijn hoofd en stelde voor dat Asterix een kleine en slimme krijger die intelligent zou bezitten, moest zijn en niet een brute krachtpatser. Uderzo vond echter dat de verkleinde held een sterke maar zwakke metgezel nodig had. Goscinny was het daarmee eens. Zo werd Obelix geboren. Toen Goscinny in 1977 kwam te overlijden, zette Uderzo in z'n eentje voort met het uitbrengen van nieuwe Asterix-albums. Hij nam zowel illustratie als scenario op zich. Uit eerbetoon liet Uderzo de naam van René Goscinny nog altijd op de albums vermelden.
Albert Uderzo en zijn geesteskinderen Asterix en Obelix |
Hoewel de inhoud van de Asterix-stripserie humoristisch en hilaristisch is, zijn er echter historische gebeurtenissen die in de hele stripserie plaatsvinden, onjuist. De Gallische helm met de vleugels, zoals Asterix die draagt, is in werkelijkheid een negentiende-eeuwse fantasie. En de volgorde van historische gebeurtenissen in een aantal albums is onjuist. Bijvoorbeeld het Colosseum dat in het stripalbum 'Asterix en de Gladiatoren' te zien is, bestond niet in het jaar 50 v. Chr. maar werd in de eerste eeuw na Christus in opdracht van keizer Vespasianus gebouwd. Ondanks de historische onjuistheden zijn de Asterix-verhalen zo succesvol, die vooral te danken zijn aan voortdurende en hilarische gevechten met de Romeinen, steeds terugkerende elementen zoals de piraten, stereotypen, woordspelingen en anachronismen (dingen en personen die niet in de tijd thuishoren) en vooral Obelix's bekende uitspraak 'Rare jongens, die Romeinen.' Een belangrijk feit: Enkele bekende personages uit de Asterix-serie zijn wel historisch: Julius Caesar, Brutus en Cleopatra. Julius Caesar was een Romeins veldheer die Gallië aan zijn voeten had onderworpen. Daarna greep hij greep naar de macht en werd alleenheerser in het Romeinse rijk. Hij werd later door zijn verraderlijke vriend Brutus en andere samenzweerders vermoord. Brutus was helemaal géén erfgenaam van Caesar, zoals het wel in Asterix-albums staat vermeld. Gaius Octavianus, de neef van Julius Caesar, was de echte erfgenaam en werd later de eerste Romeinse keizer die de titel/naam Augustus aannam. Hij was ook de stichter van het Romeinse keizerrijk. En Cleopatra was inderdaad de koningin van Egypte. Ook waren Caesar en Cleopatra minnaars. Samen hadden ze een zoon, genaamd Caesarion (zie ook 'De zoon van Asterix').
Het stripalbum 'Asterix de Galliër' werd ook verfilmd. De tekenfilm was oorspronkelijk gepland om als een televisiefilm te worden uitgezonden, maar werd in plaats daarvan een bioscoopfilm dat op 20 december 1967 vertoond werd. De animatiefilm werd zonder toestemming van Albert Uderzo en René Goscinny geproduceerd door de uitgever Dargaud en de Brusselse animatiestudio Belvision en geregisseerd door Ray Goossens. Uderzo en Goscinny wisten niet dat deze film gemaakt werd, en konden de productie niet tegenhouden. Wel slaagden ze erin een andere verfilming van het stripverhaal 'Asterix en het Gouden Snoeimes' tegen te houden. Toen de release van het geplande vervolg geblokkeerd werd, zagen de uitgever Dargaud en de studio Belvision zich genoodzaakt in dat ze Uderzo en Goscinny voortaan moesten raadplegen voor alle aanpassingen en geplande verfilmingen.
Filmposter 'Astérix le Gaulois' (1967) |
Hier is het onderstaande stripalbum 'Asterix de Galliër' dat je ervan zult genieten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten