donderdag 21 november 2019

De Fabeltjeskrant; De Komst van Zaza Zebra

De Fabeltjeskrant was een razend populaire poppenserie die als kinderserie werd uitgezonden. Vlak voor de bedtijd voor kleine kinderen werd het nieuws voorgelezen door Meneer de Uil. "Hallo, Meneer de Uil, waar brengt u ons naar toe? Naar Fabeltjesland?"was de bekendste zin van het openingslied uit de Fabeltjeskrant. Aan het einde van elke aflevering wenst Meneer de Uil de kinderen altijd een goede nachtrust toe. Dat deed hij met een omgekeerde knipoog, waarbij de ogen gesloten zijn. Naast Meneer de Uil waren ook bekende personages van het Grote Dierenbos te zien in de Fabeltjeskrant; Bor de Wolf, Gerrit de Postduif, Juffrouw Ooievaar, Meindert het Paard, Meneer de Raaf, Lowieke de Vos, Zoef de Haas, enz. De Fabeltjeskrant was zo succesvol in Nederland en verwierf ook een internationaal faam doordat het de aandacht in het buitenland trok. Het gevolg ervan was dat deze kinderserie in veel landen en in vele talen werd uitgezonden.

Meneer de Uil

De geestelijke vader van de Fabeltjeskrant was Leen Valkenier, een Nederlandse scenarioschrijver. Hij bedacht de Fabeltjeskrant. En het TV-programma werd geproduceerd door televisieproducent en regisseur Thijs Chanowski.  In de zomer van 1967 ontwierp kunstenares en schilderes Marie Troost in opdracht van Thijs Chanowski de blauw-gele Meneer de Uil en gaf die vorm aan de animatiepop. De Fabeltjeskrant verscheen voor het eerst op 24 september 1968 op de TV en werd uitgezonden door NTS (de voorloper van de huidige NOS). In totaal werden 1640 afleveringen uitgezonden. Aanvankelijk was het TV-programma uitsluitend bedoeld voor kleuters maar ook in zeer trek bij de volwassenen. Vanwege politieke toespelingen in de poppenserie konden de volwassenen erom lachen. De TV-serie werd op 22 juni beëindigd maar keerde op 1 juni 1974 naar de beeldbuis terug. Van 1 juni 1974 tot met 31 augustus werd de Fabeltjeskrant dagelijks uitgezonden. In 1985 keerde de Fabeltjeskrant weer terug met een nieuwe reeks afleveringen. Ook werd dit meteen een succes. Uiteindelijk werd de serie in 1989 stopgezet en even later overgenomen door RTL Véronique. De Fabeltjeskrant was te zien in RTL-4 Telekids.

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Fabeltjeskrant werd de kinderfilm 'De Fabeltjeskrant: De Grote Dierenbos-spelen' in Nederlandse bioscopen vertoond. Vijftig jaar na de eerste uitzending van de poppenserie ging de film op 19 december 2018 in première. Bekende personages uit de originele televisie-serie waren ook in deze film te zien. Omdat de film 3D en volledig computer geanimeerd is, verschilt deze in enkele opzichten toch van de originele poppenserie. De stem van Meneer de Uil wordt niet meer gesproken door Frans van Dusschoten, een bekende Nederlandse komiek, imitator en stemacteur, die in 2005 was overleden. Daarom werd de stem van Meneer de Uil ingesproken door een andere stemacteur Huub Dikstaal. 

Filmposter 'De Fabeltjeskrant: De
Grote Dierenbos-spelen' (2018)

Kinderpostzegels ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag
van de Fabeltjeskrant.

Hier is het onderstaande gescande kinderboek, getiteld 'De Fabeltjeskrant: De komst van Zaza Zebra.' Het boek werd in 1985 uitgegeven door Chanowski Productions BV. Toen de nieuwe reeks afleveringen van de Fabeltjeskrant in 1985 op de TV waren verschenen, was er iets veranderd in de Fabeltjeskrant. Zo werden nieuwe exotische dieren in deze poppenserie geïntroduceerd. Zaza Zebra was er éen van hen. Het nieuwe personage Zaza Zebra was afkomstig uit het Derde Dierenbos (een toespeling op de Derde Wereld) en kwam in het Grote Dierenbos wonen. Ze was ook te zien in het tweede seizoen van de nieuwe TV-serie 'De Fabeltjeskrant.' De introductie van de exotische dieren in het Grote Dierenbos heeft natuurlijk te maken met het feit dat Nederland een multiculturele samenleving heeft.


























     

Geen opmerkingen: