Van links tot rechts: Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstadt en Benny Andersson |
ABBA's beroemde lied 'Waterloo' |
ABBA is een acroniem, bestaand uit de eerste letters van de voornamen van de leden. De Zweedse manager Stig Anderson (1931-1997) was op zoek naar een nieuwe naam die internationaal zou aanslaan, en kwam op het idee om de namen van de bandleden af te korten en op een kladpapiertje de beginletters spelenderwijs om te dopen tot het acroniem ABBA. Aanvankelijk was het een publiciteitsstunt. Later waren de naam en het logo ABBA, met gespiegelde B, een waar handelsmerk die een internationaal faam had geoogst, geworden. Met deze naam staat de eerste B vaak in spiegelbeeld op de platenhoezen. Toen ABBA in 1974 de Eurovisiesongfestival won, werd het lied 'Waterloo' een nummer 1 hit in Scandinavische landen, maar ook in andere Europese landen als België, West-Duitsland, Groot-Brittannië. De grootste hits en bekendste liederen van ABBA waren 'Waterloo' (1974), 'Honey, Honey' (1974), 'Mamma Mia' (1975), 'Dancing Queen' (1976), 'Money, Money, Money' (1976). 'Dancing Queen' was een wereldhit maar ook de eerste en enige nummer 1 van ABBA in de Verenigde Staten geweest. Zoals The Beatles mag de invloed van ABBA op de popmuziek niet onderschat worden.
Acroniem 'ABBA' |
Als gevolg van echtscheidingen en muzikale vervreemding van elkaar hield ABBA in 1982 op te bestaan toen de bandleden begonnen uit elkaar te groeien. Maar...de voormalige bandleden gingen in 2016 voor het eerst tijdens de reünie bij de opening van een Grieks restaurant dat een eigendom is van Björn Ulvaeus in Stockholm, weer samen.
In 1978 werd het verhaal van ABBA als stripalbum door voormalige Zweedse platenmaatschappij Polar Music International en de Nederlandse uitgeverij Oberon B.V. uitgegeven. Het succesverhaal werd verteld door Agnetha, Björn, Benny en Annifrid zelf. Hier is het onderstaande stripverhaal voor echte fans van ABBA.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten