donderdag 6 juni 2019

Robin Hood

Bijna iedereen kent Robin Hood als een middeleeuwse Engelse held, die samen met zijn groep vrijbuiters, genaamd 'Merry Men', van de rijken steelt en vervolgens zijn buit onder de armen verdeelt. Hij verschuilt zich in Sherwood Forest in Nottinghamshire, waar hij tegen de corrupte sherrif van Nottingham gestreden zou hebben. Midden in de bossen van het Engelse Sherwood staat een eeuwenoude eik, waar Robin Hood met zijn makkers zich in de kruin van deze boom zou hebben verstopt toen de sherrif van Nottingham hen op de hielen zat. De geweldige boom is hol. Twaalf mensen kunnen er met gemak in staan. Zoals er in Nederland bij storm dijkbewaking wordt ingesteld, zo geldt er voor deze boom bij storm boombewaking. De Britten hebben het geval gestut met ijzeren balken en zijn eens zo machtige takken worden met kettingen in de lucht gehouden. Men schat de leeftijd van de boom op meer dan vijftienhonderd jaar. Het mag een wonder zijn dat er elk voorjaar weer frisse, groene blaadjes bloeien.

De beroemde eik 'The Major Oak' in het Sherwood Forest
in Nottinghamshire

Robin Hood en zijn Merry Men zijn een onderdeel van een hele reeks oude balladen en legenden maar ook van de populaire cultuur. De avonturen van Robin Hood zouden tijdens het bewind van koning Richard Leeuwenhart plaatsgevonden hebben. Eigenlijk zit het verhaal van Robin Hood diep geworteld in de Engelse geschiedenis. De vraag of Robin Hood werkelijk heeft bestaan, is niet eenvoudig te beantwoorden. In tegenstelling tot Robin Hood hebben Richard Leeuwenhart en Jan zonder land wel historisch geleefd. Zoals in de verhalen rond Robin Hood had Jan zonder land die als koning van Engeland van 1199 tot 1216 regeerde, inderdaad een slechte reputatie als verrader en samenzweerder opgebouwd. Al hebben sommige geschiedkundigen nog steeds volgehouden dat Robin Hood werkelijk heeft geleefd, zijn ze nooit erin geslaagd harde bewijzen te vinden. Want zijn naam staat nergens vermeld in de officiële documenten. Wel zijn er talloze plekjes in Engeland, die zijn naam dragen: Robin Hood's Cave, Robin Hood's Stoop in Derbyshire, Robin Hood's Well in Barnsdale Forest in Yorkshire, Robin Hood's Bay in Yorkshire, enzovoorts. Wanneer het verhaal teruggaat tot het begin van de 14e eeuw, verandert de figuur van Robin Hood met de tijd. Ook zijn elementen in de loop van de eeuwen aan het verhaal toegevoegd. Naarmate de eeuwen verstreken, ontwikkelde het verhaal van Robin Hood toen Engeland zich ontwikkelde. Het gevolg ervan is dat er steeds nieuwe personages, instellingen en eigenschappen aan het verhaal zijn toegevoegd: lady Marian, pater Tucker, little John, Guy van Gisborne, enz. Volgens de onderzoekingen van National Geographic zijn de vroegste versies in vergelijking met de groen geklede, boogschietende Robin Hood van vandaag onherkenbaar geworden. 



Boek Cover 'Robin Hood'

Geen enkele historicus waagt zich erop te ontkennen dat Robin Hood werkelijk heeft bestaan. Volgens sommige historici was hij de laatste van de Saksen in de twaalfde eeuw. Zijn vijanden zouden dan de Normandische veroveraars zijn geweest. In een uit 1377 daterend boek 'Piers Plowman' wordt hij voor het eerst genoemd. Sinds de publicatie van de roman 'Ivanhoe' van Sir Walter Scott in 1820 begonnen talloze geleerden met de zoektocht naar bewijzen van het bestaan van Robin Hood. Volgens eigen zeggen vond historicus en archivaris Joseph Hunter een van de oudste verwijzingen waarop een uit 1226 stammende gerechtsregister uit Yorkshire staat. Het beschrijft de onteigening van het eigendom van een Robin Hood. Het doet er niet toe of Robin Hood werkelijk heeft bestaan. Was hij een held of een schurk? De vraag intrigeert zeer veel onderzoekers en blijft de gemoederen bezighouden. Iedereen is het wel met elkaar over eens dat Robin Hood door de lokale overheden vogelvrij verklaard is geweest. Volgens sommigen was Robin Hood asociaal, een nare, gemene bandiet en struikrover die niet aarzelde een pijl te schieten in de billen van de sheriff van Nottingham. Aan het gezag had hij dus ook al lak. Ook zou hij de buit voor zichzelf en zijn handlangers houden en niet onder de armen verdelen. Dan vragen we ons af of we die ordinaire schurk als een held toch niet moeten gaan vereren. In de jaren vijftig van de vorige eeuw ging Amerika zich ermee bemoeien. Tijdens de felle anti-communistische campagne van de Amerikaanse senator en republikein Joseph McCarthy werd Robin Hood een communist genoemd, dus gevaarlijk en een slechte voorbeeld voor de jeugd. De bewering was uiteraard onzinnig en kinderachtig. In reactie op de hysterische opmerking dat Robin Hood een communist zou geweest zijn, waarschuwde het Russische persbureau Tass echter;"Nog eventjes en de Amerikanen gaan Jezus Christus als staatsgevaarlijk beschouwen: In de Bijbel staat immers dat een kameel makkelijker door het oog van een naald zal kruipen, dan een rijke door de hemelpoort zal wandelen."

Robin Hood: Held of schurk?

Robin Hood leeft voort in een aantal bekende romans, waaronder 'Ivanhoe' van sir Walter Scott, behoort tot de levende traditie van Engeland en migreerde in het begin van de 20e eeuw van de pagina naar de bioscoop. Sinds de opkomst van cinema, TV en internet is het verhaal van Robin Hood wereldberoemd geworden. Tegenwoordig is Robin Hood een internationaal icoon. In 2016 kwam Spaanse priester Ángel Garcia Rodriguez, beter bekend als Padre Ángel, op het idee om een restaurant met de naam Robin Hood in Madrid te openen. De bedoeling was dat rijke gasten in het restaurant gaan betalen voor de maaltijden van daklozen. In restaurant 'Robin Hood'  wilde pater Garcia overdag ontbijt en dagschotels aan betalende gasten aanbieden. 's Avonds zijn alleen daklozen welkom en al hun maaltijd wordt betaald van de winst die overdag wordt gemaakt. "Het is niet de bedoeling om te stelen van de rijken, maar wel om te delen,"zei pater Garcia. "Het is prettig voor de rijken om iets te kunnen geven zodat degenen die niets hebben, kunnen eten." Al spreekt Robin Hood onze verbeelding aan, is het verhaal talloze malen verfilmd.

Filmposter 'Robin Hood' (1922)

Filmposter 'The Adventures of Robin
Hood' (1938)

Filmposter 'Story of
Robin Hood' (1952)

Filmposter "Robin Hood' (1973)

Filmposter 'Robin Hood: Prince of
Thieves' (1991)

Filmposter 'Robin Hood; Men in Tights'
(1993)

DVD Cover 'Robin Hood, Mischief in
Sherwood' (2014-)

In 1974 werd Robin Hood als Nederlandstalige stripverhaal door Uitgeverij Amsterdam Boek B.V. gepubliceerd. Hier is het onderstaande stripverhaal dat je ervan zult genieten.































Geen opmerkingen: