vrijdag 24 januari 2020

Een Avontuur van Johan; De Nederlaag van Basenau

'De Nederlaag van Basenau'  is het allereerste album uit de stripreeks 'Johan en Pirrewiet.' De originele Franse titel is 'Le Châtiment de Basenhau.' Het stripverhaal was voor het eerst op 11 september 1952 gepubliceerd in het Franstalige Belgische stripweekblad Spirou. Later werd het verhaal als stripalbum 'Een avontuur van Johan; De Nederlaag van Basenau' in 1954 uitgegeven. Het verhaal gaat over Johan, een moedige schildknaap, die de snode plannen van de verrader Basenau weet te verrijdelen. Johan was bedacht en getekend door de vermaarde Belgische striptekenaar en scenarioschrijver Peyo. Peyo was ook de geestelijke vader van de Smurfen en Steven Sterk. Al reeds had Peyo op 11 april 1946 'Johan, le Petit Page' in het Franstalige Belgische dagblad La Dernière Heure (Het Laatste Uur) gepubliceerd. Aanvankelijk had Johan, een jonge en ridderlijke tiener uit de Middeleeuwen, blond haar. Uiteindelijk kreeg hij later zijn bekendere, zwarte haar.  
Johan ten strijde getrokken...

Oorspronkelijk was de stripavonturen van Johan in zwart-wit getekend. Sinds de publicatie van het eerste stripalbum 'Een Avontuur van Johan; De Nederlaag van Basenau' was de stripreeks voortaan gekleurd door Peyo's vrouw Nine. In het eerste album komt Pirrewiet, de trouwe makker van Johan, nog niet voor. Deze bekende personage verscheen pas later in het derde stripalbum 'De Dwerg in het Rotsbos' (de originele Franse titel; Le Lutin du Bois aux Roches) en werd uiteindelijk aan de stripreeks toegevoegd. Sindsdien is Pirrewiet Peyo's favoriete personage aller tijden gebleven. En de stripreeks kreeg zijn volledige naam 'Johan en Pirrewiet' (in het Frans; Johan et Pirelouit). Johan, de jonge stripheld, is de page van de koning. En zijn trouwe vriend Pirrewiet, een vraatzuchtige en grappige dwerg, is de hofnar van de koning. Samen beleven ze hun avonturen in een niet genoemde koninkrijk dat ergens in Europa ligt. Onverschrokken en dapper trekt Johan met zijn paard Beiaard ten strijde tegen het kwaad, terwijl zijn trouwe vriend Pirrewiet zijn geit Sikje galoppeert. De stripverhalen spelen zich in de Middeleeuwen af en helden, schurken, heksen, tovenaars, reuzen, spoken en vooral de Smurfen komen in de fantastische avonturen van Johan en Pirrewiet voor. Er werd ook een tekenfilmserie 'Johan en Pirrewiet' gemaakt en in veel landen uitgezonden.    

Hier is het onderstaande stripalbum dat je ervan zult genieten. 













































     

donderdag 9 januari 2020

Walt Disney presenteert De Aristokatten

'De Aristokatten' (Engels; The Aristocats) is een Amerikaanse geanimeerde tekenfilm en bevat een mix van avontuur, romantiek, musical en komedie. De 20ste Disney-tekenfilm werd geregisseerd door Wolfgang Reitherman, geproduceerd door Walt Disney Productions en uitgebracht door Bueno Vista Distribution. Het is gebaseerd op een verhaal van Tom McGowan en Tom Rowe en draait om een kattenfamilie die door een boosaardige butler wordt gekidnapt om het hele fortuin van zijn meesteres in handen te krijgen.

Filmposter 'The Aristocats' (1970)

'De Aristokatten' is de eerste lange tekenfilm die na het overlijden van Walt Disney in 1966 door de Disney Studio's werd uitgebracht. Wel had Walt de voorbereidingen nog persoonlijk meegemaakt en ook had hij de eerste schetsen en ontwerpen gezien. Ook had Walt zelf nog de twee auteurs Tom McGowan en Tom Rowe de opdracht gegeven om het verhaal te schrijven. Het oorspronkelijke idee was er een speelfilm met echte dieren in de hoofdrol van te maken. Deze film zou in twee delen voor Disney's televisieshow 'Wonderful World of Color' vervaardigd worden. Maar Walt vond het script zo interessant dat hij meteen enthousiast riep dat het een tekenfilm moest worden, waaraan men na het uitbrengen van de tekenfilm 'Jungleboek' zou gaan werken. 'De Aristokatten' ging op 24 december 1970 in première en werd wereldwijd een succes. Miljoenen mensen zagen de film. De aristocratische kattenfamilie steelt de show en vertedert ieders hart! In Frankrijk was de tekenfilm 'De Aristokatten' razend populair en het bezoekersaantal bedroeg zeker 12.701.541! In Duitsland trok de film ook meer dan 11 miljoen bezoekers. 

De Aristokatten

Van het verhaal zijn in de loop van jaren verscheidene versies in stripvorm gemaakt, die eveneens als album zijn uitgegeven. Het verhaal en de tekeningen in dit onderstaande stripalbum zijn in 1993 vervaardigd in opdracht van Disney's European Creative Center te Parijs. Het Nederlandstalige stripalbum werd in 1994 door de Geïllustreerde Pers b.v. uitgegeven. In het onderstaande stripalbum begint het avontuur in Parijs dat de aristocratische kattenfamilie heeft beleefd.